,

De vakantie voorbij en uit elkaar, wat nu?

Het zal je maar gebeuren. Je partner zegt dat de liefde voorbij is. Of je bent zelf tot de conclusie gekomen dat de liefde over is. Wat moet je dan?

Het zijn van die momenten waarop de veranderingen in mensen boven tafel komen. Als je ineens veel en intensief met elkaar optrekt, zoals op vakantie, dan is dat vaak het moment van de waarheid. Veel mensen gaan na de vakantie uit elkaar. Maar, wat komt er dan allemaal op je af?

Om de gevolgen van het uit elkaar gaan te kunnen overzien, moet je eerst een paar dingen bij je zelf nagaan. Allereerst: wat voor relatie hebben jullie?

Zijn jullie getrouwd?
Hebben jullie dan huwelijksvoorwaarden?
Of, hebben jullie een geregistreerd partnerschap?
Of, wonen jullie samen?
En hebben jullie dan misschien ook een samenlevingscontract?

Juridische vorm
Het is dus heel belangrijk te weten hoe jullie je relatie ‘juridisch’ hebben vormgegeven. Waarom is dat belangrijk? Om bijvoorbeeld te bepalen of je recht hebt op een deel van je eigen huis bijvoorbeeld of bepaalde spullen. Zijn die van jullie samen? Of heeft je partner veel spullen die hij of zij mee wil nemen. Hoe je je bezittingen en schulden verdeelt (waarschijnlijk is je eigen huis je grootste bezit, maar er kan natuurlijk veel meer zijn), is afhankelijk van hoe je het hebt geregeld. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is in principe alles van jullie samen. Tenzij…. één van jullie nog geld heeft gekregen van zijn ouders, dat bijvoorbeeld onder een ‘uitsluitingsclausule’ valt. En als dat geld ook nog eens gebruikt is om bijvoorbeeld een ander huis te kopen of te verbouwen, dan wordt dat nog even wat rekenwerk om alles goed te verdelen. Het is dus belangrijk te weten hoe jullie dit juridisch hebben geregeld.

Kinderen – Alimentatie
Daarnaast: zijn er kinderen? En hoe oud zijn ze? Wie gaat ze verzorgen? Wordt het co-ouderschap? En hoever gaan jullie straks uit elkaar wonen? Hoe regelen jullie dan bijvoorbeeld het wonen en het naar school gaan van de kinderen? Hele praktische zaken die van groot belang zijn. Want als ouder wil je het voor je kinderen zo goed mogelijk regelen.

Maar misschien speelt er meer; is één van jullie beiden financieel afhankelijk van de ander? Of hebben jullie allebei een inkomen en kun je daar zelf prima van leven? Als dit laatste niet zo is, komt alimentatie in beeld. Vroeger golden lange termijnen voor alimentatie, tegenwoordig is dat allemaal veel korter. Laat je daar ook goed in adviseren en begeleiden. En ja, er is ook nog zoiets als kinderalimentatie. Want ook kinderen hebben geld nodig en dit moet goed geregeld worden.

Wat is nu wijsheid?
Er komt niet alleen emotioneel veel op je af als je uit elkaar gaat, maar je moet ook heel veel praktisch regelen. Het is heel verstandig om dan een gecertificeerd financieel planner in de arm te nemen. Die kan samen met jullie kijken naar jullie situatie, vaststellen hoe jullie het geregeld hebben, rekensommetjes maken voor de verdeling van jullie bezittingen en schulden, voor je uitrekenen hoe het zit met alimentatie en kinderalimentatie en voor jullie een gids zijn in deze moeilijke periode. Een luisterend oor en deskundige begeleiding zijn goud waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *