,

Bedwing de bling – hoe leer je financiële verleidingen te weerstaan?

Als ouder herken je dit waarschijnlijk wel, je kind koopt iets op het internet en heeft er al gauw spijt van. Je zoon of dochter heeft zich laten verleiden tot een ongewenste aankoop. ‘Bedwing de bling’ is het thema van de Week van het Geld, waarin overheid en onderwijs samenwerken om kinderen voor te lichten over geld.

Bedwing de bling
Hoe kun je de verleiding weerstaan om die hippe sneakers te kopen of dat mooie jack, waarbij je 10% korting krijgt als je de naam van die bekende influencer noemt? Uit onderzoek van de Stichting Wijzer in Geldzaken, die de Week van het Geld organiseert, blijkt dat maar liefst 80% van de kinderen die meededen aan dat onderzoek, het moeilijk vindt om de verleiding te weerstaan. De kans dat jouw kind last heeft van die verleiding op social media is dus groot. Influencers hebben een enorme invloed op het koopgedrag van kinderen, 7 op de 10 basisschoolleerlingen (tussen 8 en 12 jaar) vinden het geweldig om producten te kopen die een influencer aanbeveelt. Bijna een kwart heeft daarna spijt van zijn of haar aankoop.

Leren omgaan met geld
Deze week staan we stil bij al die verleidingen. Wat kun je daar als ouder tegen doen? Belangrijk is het je kind al vroeg ‘mee te nemen’ met wat geld voor je kan betekenen. Dit begint al met het geven van zakgeld. Starten met kleine bedragen tijdens de basisschoolleeftijd helpt kinderen bewust te worden van de werking van geld. Kleine bedragen die mogen worden uitgegeven maar die deels ook moeten worden gespaard, vergroot de bewustwording en dat is heel belangrijk. Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, spelen andere zaken weer een rol, bijvoorbeeld het zelf betalen van kleding en/of een telefoonabonnement. Je kind een eigen bankrekening geven en hen hiermee om laten gaan, de stap van contant naar digitaal geld. Alles speelt een rol.

Financiële gezondheid
Op de basisschool en vervolgens de middelbare school wordt de basis gelegd voor de financiële gezondheid van je kind. Maar daar houdt het niet op. Nadrukkelijk houdt de Week van het Geld zich ook bezig met MBO-studenten. Uit onderzoek blijkt dat 30% van deze groep het lastig vindt om zich te wapenen tegen de neiging om impulsaankopen te doen; dit blijkt online meer het geval te zijn dan in een fysieke winkel. Maar liefst 8 op de 10 heeft weleens spijt van recente aankopen. Zodra je kind 18 is, komt ook de eigen inkomstenbelasting in beeld. Met de mogelijkheid van belastingteruggave. 4 op de 10 jong volwassenen doet geen aangifte inkomstenbelasting en mist zo dus belastingteruggave.

Wat kun je als ouder doen?
Leer je kind omgaan met geld. Begin al op de basisschoolleeftijd met zakgeld en sparen. Praat met je kind over geld. Begeleid je kind met uitgaven en inkomsten. Wijs ze op de gevaren van reclame en influencers, en van het online geld uitgeven. Leer ze omgaan met een betaalrekening en mogelijk een spaarrekening. En blijf ze coachen, ook als ze vervolgonderwijs krijgen.

Leer je kind omgaan met de korte- en de lange termijn, met nu uitgeven en genieten maar ook met sparen voor later.
Een CFP gecertificeerd financieel planner kan je helpen met slimme en goede ideeën voor je kind te formuleren om zo een gezonde balans te creëren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *